Microsoft markası ile piyasaya sürülen ilk Lumia olan Lumia 535'i enine boyuna inceliyoruz.
Nokia markasının cihaz ve servislerinin Microsoft'a devredilmesinin ardından geçen zamanla birlikte bu geçiş aşaması da tamamlandı. Sonunda Microsoft, ilk Lumia cebiyle bizlerle. Microsoft markası ile piyasaya sürülen ilk Lumia olan Lumia 535, giriş segmentine konumlanan bir akıllı telefon. Lumia 535'in selefi, Lumia 530'du hatırlarsanız. Giriş segmentinin en çok satan cep telefonlarından biri olan Lumia 520'nin tahtını devralan Lumia 530, şimdi yerini Lumia 535'e bırakıyor. Peki, bakalım Microsoft'un ilk Lumia cebi, bizlere neler sunuyor?
Lumia 535'te ekran boyutu arttırılmış. Artan ekran boyutuna rağmen 530'a göre 3 mm daha incelen 535, sadece 8.8 mm kalınlığı ve 145 gram ağırlığı ile çok daha kibar bir yapıya kavuşmuş. Mavi, yeşil, turuncu, beyaz, gri ve siyah olmak üzere 6 farklı renk değiştirilebilir arka kapağa sahip olan telefonun ön yüzünde artık Microsoft logosunu görüyoruz. Ekranın altında ise hemen dikkat çekebilecek bir farklılık var. Bazı Lumia'larda yakın zamanda fiziksel tuşların kaldırıldığını görüyoruz. Daha önce incelediğimiz Lumia 735'te olduğu gibi Lumia 535'te de fiziksel tuşlar yerini sanal tuşlara bırakmış. Buna karşın Lumia 830 gibi diğer modellerde ise halen fiziksel kapasitif tuşları görebiliyoruz. Lumia ailesi bu konuda da bir geçiş sürecinde gibi.
Fiziksel tuşların sanallaştırılmış olması bir bakıma hoş, diğer yandan alışmak gerekiyor. Bir ekrandayken gezinti çubuğuna ihtiyaç duyarsanız parmağınızı ekranın altından yukarı çekmeniz yeterli. Bu tuşların işletim sistemi içine dahil edilmesi ekranın daha büyümesine de olanak tanıyor. Ayrıca Ayarlar kısmından Gezinti Çubuğu yoluyla bu alanı özelleştirebilmenizin mümkün olduğunu söyleyelim.
Lumia 535'in arka kapağı yine diğer Lumia'lardan alışkın olduğumuz gibi plastik yapıda. Kullanılan malzemeyi fazlasıyla beğendik. Telefon elinizden kaymıyor, elde iyi duruyor. Arka kapak üzerinde de Microsoft logosunu görüyoruz.
Arka kapağını çıkartabildiğiniz telefon, kapağın altında değiştirilebilir batarya, microSD ve SIM kart slotlarını bulunduruyor. Yine telefonun üst kısmında kulaklık girişi, alt kısımda microUSB yuvası ve sağ kenarda da ses ve güç butonlarını görebiliyoruz.
Teknik kadro ve performans
Selefine göre güçlendirilmiş özellikleri ile dikkat çeken Lumia 535'te ekran 4.0 inçten 5.0 inçe genişlemiş. IPS LCD ekran paneli kullanılıyor ve ekran Corning Gorilla Glass 3 ile korunuyor. Ekranın parlaklık seviyesi oldukça iyi, piksel yoğunluğu ise 221 ppi.
Lumia 535'in teknik kadrosunda da değişiklikler göze çarpıyor. Bunlar arasında 1 GB'a yükselen RAM ve 8 GB'a genişleyen dahili hafızanın yanı sıra ayrıca kapasitenin microSD kartla birlikte 128 GB daha arttırılabileceğini de söyleyelim. İşlemci hanesinde giriş segmentine uygun yapıda tasarlanan 4 çekirdekli Qualcomm Snapdragon 200 bulunduran Lumia 535, Adreno 302 grafik işlemcisi sayesinde grafik gücü yüksek oyunları oynamanıza imkan tanıyor. Biz testimiz sırasında Asphalt 8: Airborne'u oynadığımızı belirtelim.
Windows Phone 8.1 işletim sistemiyle çalışan Lumia 535, az önce de belirttiğimiz gibi giriş segmentinde konumlanan bir cep telefonu. İşletim sistemi performansı bir yana işlem performansıyla da ilk kez akıllı cep telefonu sahibi olacak ve seçimi Windows Phone ekosisteminden kullanacaklar için iyi bir platform olabilir. Özellikle Microsoft'un sunduğu servis ve uygulamalarla kullanım alanını genişleten Lumia 535, şu an Mağaza'da 300 binden fazla uygulama sunuyor ve bu sayı gün geçtikçe artıyor. Lumia 535'te bulunan Microsoft servisleri arasında ofis dokümanlarınız üzerinde çalışabileceğiniz Office, radyo dinleyebileceğiniz Radio Mix, ücretsiz 15 GB bulut depolama alanını kullanabileceğiniz OneDrive, ayrıca navigasyon konusunda dikkat çeken uygulama HERE Maps ve daha fazlası yer alıyor.
Ön kamera ile selfie keyfi
Lumia 535'te, kameralarda da birtakım değişiklikler söz konusu. Hatırlayacak olursanız Lumia 530'da bir ön kamera yoktu. Selfie akımının baş gösterdiği bu yılda artık ön kamera kullanıcılar için büyük ihtiyaç. Lumia 535'te selfie'ler ve görüntülü görüşmeler için bir ön kamera yer alıyor. Tam 5 MP olan ön kamera, sabit odaklı ve geniş açılı. Böylece selfie'ler için ideal olan ön kamera, yine Microsoft'un bir başka kullanışlı uygulaması Lumia Selfie ile birleştiğinde harika sonuçlar veriyor.
Arka tarafa baktığımızda giriş segmentine uygun olarak 5 MP kameranın telefonun üzerinde yer aldığını görüyoruz. Ayrıca Lumia 530'da bulunmayan LED flaş da telefona dahil edilmiş. Böylece artık düşük ışık koşullarında ve gece çekimlerinde iyi sonuçlar almak mümkün. Arka kamerada ayrıca otomatik odaklama, coğrafi etiketleme gibi özellikler de mevcut. Yine bu noktada Microsoft'un diğer bir kamera servisi olan Lumia Camera'yı kullanarak, fotoğraf çekim ayarlarına profesyonel dokunuşlarda bulunmanın mümkün olduğunu da söylemek lazım. Ancak elbette yeni modelde arkası için daha güçlü bir kamera seçilebilirdi.
Pil ömrü
Lumia 535'te batarya da selef modele göre daha geniş. 1905 mAh kapasitesinde olan batarya ile günü çıkartmak mümkün. Ayrıca diğer modellerde gördüğümüz gibi güç tasarruf modu yine Lumia 535'te bulunuyor. Böylece pil ömrünü optimize edebiliyorsunuz.
Biz yaptığımız testlerde 7 saati aşkın konuşma süresi elde ettik. Öte yandan tam ekran parlaklığında 6 saatin üzerinde internette dolaşım performansı aldığımız telefon ile yaptığımız telefon görüşmelerinde, sunduğu ses kalitesiyle de bizde iyi bir izlenim bıraktığını belirtelim.
Son olarak Lumia 535'le ilgili değineceğimiz konu ise kablosuz bağlantılar. Telefon, Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Bluetooth 4.0, Open NFC gibi bağlantıları destekliyor. Ancak 4G desteği telefonda sunulmamış. 4G şu an ülkemizde kullanımda değil, ancak gelmesi yönünde alt yapı çalışmaları hızla sürüyor. O nedenle Lumia 535 için yine 4G'ye ihtiyacınız yoksa giriş seviyesi için dikkate alınması gereken bir seçenek olduğunu son tahlilde belirtelim.
Sonuç
Windows Phone 8.1 işletim sistemiyle çalışan Lumia 535, belirttiğimiz gibi giriş segmentinde konumlanan bir cep telefonu. İşletim sistemi performansı bir yana işlem performansıyla da ilk kez akıllı cep telefonu sahibi olacak ve seçimi Windows Phone ekosisteminden kullanacaklar için iyi bir platform olabilir.
Microsoft Lumia 535'in fiyatı ise 599 TL.
Alternatif
Lumia 535'e alternatif olarak orta segmentte Lumia 735'i ve daha profesyonel kullanımlar içinse Lumia 830'u önerebiliriz.
Kimler almalı?
Lumia 535, ilk kez akıllı cep telefonu sahibi olacak ve seçimi Windows Phone ekosisteminden kullanacaklar için iyi bir platform olabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder